Freeze!

Het programma van Frieslands talentenfestival Freeze is compleet. Naast hoofdacts als Moss, Drive Like Maria, DeWolff en Karma to Burn bestaat de line-up uit talentvolle Friese bands als Blue June, The Cool Quest en Yellow House 21. Het Freeze Festival vindt plaats op zaterdag 22 september in stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. 

Freeze - foto Patrick VisserHet Freeze Festival is sinds 1997 hét staalkaartfestival van de Friese popmuziek en een trefpunt van alles wat in de provincie aan poptalent rondloopt. Daarnaast wordt de line-up aangevuld met aansprekende namen uit binnen- en buitenland.

Op het festival komen alle stijlen en genres aan bod, van keiharde metal tot dansbare pop, van zachtaardige folk tot rebelse hiphop: op het Freeze Festival valt het allemaal te beleven.

Stichting Friesland Pop organiseert het Freeze Festival in samenwerking met Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een volwassen muziekfestival, waar ook ruimte is voor speciale crossoverprojecten met andere kunstvormen als film, fotografie en theater.

Zo’n veertig acts treden op in alle zalen van de schouwburg, van de hardcore band Cornered  tot Kleine Prijs Winnaar Yellow House 21 tot Het Vaticaan. Maar ook…

Drive Like Maria
De carrière van headliner Drive Like Maria gaat in 2009 in sneltreinvaart als de eerste single I’m on a Train van het eerste album Elmwood op de radio wordt gedraaid. Dat deze Nederlands, Belgische rockformatie heel wat in zijn mars heeft, bleek eerder al in 2005 toen ze als tweede eindigden in Londen tijdens de Global Battle of the Bands wedstrijd. Gedurende drie jaar werd hierna letterlijk aan een eigen studio gebouwd, om hier in een nieuwe bezetting, de opvolger op te nemen. Na dus een korte radiostilte staat Drive Like Maria sinds mei dit jaar weer volop in de kijker en is het een graag geziene band op de Nederlandse en Belgische podia. Zo bleek bijvoorbeeld tijdens de voorprogramma’s voor AC/DC en ZZ-Top. Wees op tijd want om ook op Freeze komen deze rockers om iedereen weg te blazen met hun stoner rock & roll blues.

DeWolff
De muziek van jonge trio DeWolff (Robin Piso, Pablo en Luka van der Poel) heeft de jeugdige frisheid van een stel – net – twintigers op het podium, maar vind zijn basis de oude psychedelische rock. In alles wat deze piepjonge Limburgers doen, hoor je de invloed van legendarische bands als Pink Floyd en Deep Purple. Na vier jaar staat de teller op evenveel platen en talloze optredens waarbij zelfs Pinkpop binnen twee jaar al op het programma stond. Dit jaar kwam alweer een nieuw volledige album uit, en wederom oogst de band lovende recensies. Met dus een nu even indrukwekkende discografie als live reputatie, is het op Freeze gegarandeerd een dampend feest met DeWolff.

The Black Atlantic
Om de deels Friese formatie The Black Atlantic kon je de afgelopen jaren bijna niet heen. Sinds de release van hun debuutalbum Reverence for Fallen Trees (2009) is de band overal te zien geweest, van De Wereld Draait Door tot in China, met prachtige recensies en vergelijkingen met Bon Iver en Fleet Foxes tot gevolg. Hun minimalistische songstructuren, die zich langzaam openen, een gevoel voor gepaste, uiterst ingetogen akoestische instrumentatie en harmonieuze samenzang zorgen voor een maximaal resultaat. Eerder dit jaar verscheen het eveneens prachtige Darkling I Listen. Ietwat minder ingetogen en met een voller, meer versterkt geluid, zonder dat de plaat inboet aan ingetogenheid.

Nom de Plume

Nom de Plume is dé metalband van het moment uit Friesland.
Met een eigenzinnige frisse
mix van hardcore, emo en snoeiharde riffs is er in de provincie geen plank in een podium te vinden waar deze heren hun dansje nog niet op hebben gedaan. Een imposant optreden tijdens de bandcontest Highway To Hell zette ze op het affiche van Dokk’em Open Air en Into The Grave. Best netjes als je bedenkt dat deze vijf vrienden pas een jaartje een oefenruimte delen en slechts één EP op hun naam hebben staan. Hoe groot het gaat worden weet niemand, maar dat je dit moet hebben gezien is zeker.

Broken Brass Ensemble
Het Broken Brass Ensemble is een Friese brassband gebaseerd op de New Orleans traditie. Een goudeerlijke combinatie van opzwepende blazers en retestrakke percussie. Broken Brass Ensemble combineert invloeden van de traditionele New Orleans brass met muziekgenres als hiphop, balkan, funk, blues en fanfare tot een eigen herkenbare en explosieve mix. Een opzwepende en wervelende brok energie! Het Broken Brass Ensemble doet deze zomer try-outs op Oerol, Into the Great Wide Open, Noorderzon en het Fries Straat Festival. Op het Freeze Festival gaat het ensemble ‘in premiere’ op 22 september.


www.freezefestival.nl